Víte co je dřín?

06.10.2017 14:27

Dřín obecný neboli cornus mas je původním divokým druhem netradičního ovoce z naší přírody.

Je to vytrvalý, velmi pěkný statný keř dorůstající výšky až 7 metrů.  Patří mezi vůbec první kvetoucí druhy, žluté květy se objevují brzy zjara ještě před olistěním. Během vegetace vyniká  krásnou sytou barvou listů, které během léta doplní skupinky lesklých červených plodů. Na podzim zase zaujmou purpurově se vybarvující listy.

Plodem dřínu je menší tmavě červená peckovice - dřínka. Pecka tvoří asi pětinu objemu plodu. Aby byly dřínky jedlé, je potřeba nechat je dokonale vyzrát. Ten čas přichází těsně před opadem plodů. Plody jsou po dozrání příjemně sladkokyselé, dužnina masitá a šťavnatá. Dají se konzumovat přímo čerstvé nebo se z nich vyrábí výborný džem, likéry nebo tzv. dřínkovice. Mohou se také sušit a používat v zimě jako léčivý čaj.

Dřínky jsou z nutričního hlediska velmi cenné ovoce.

  • Jsou nízkokalorické a mezi ovocnými druhy mají jeden z nejvyšších obsahů vitaminu C.´Uvádí se až 300mg na 100g plodů. Z dalších látek obsahují vitamin P, provitamin A, vysoký je také obsah flavonoidů a antokyanů, tzv. antioxidantů. Mají i významný obsah draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu. Právem se tedy řadí mezi tzv. superpotraviny.

  • Dřín je i významnou léčivkou.  Používají se nejen plody ale i sušené listy a kůra.

    Patří k nejbohatším zdrojům vitamínu C, fosforu a draslíku. Pomáhá při nadměrném pocení,zlepšuje chuť  k jídlu, snižuje hladinu cukru - výborný pro diabetiky, pomáhá při bolestech hlavy. .Japonská medicína ho nazývá jako "prodlužovač života".

    V našem e-shopu naleznete, jak jinak, netradiční džem z plodů dřínu. Je výborné ,nakyslé, šťavnaté chuti pouze s minimálním obsahem přidaného cukru.

    Roste divoce, přímo  u nás, na lukách pod Ostaší.

    Zpět