Šípková marmeláda

12.01.2016 19:01

Prvním krokem k šípkové dobrotě je samozřejmě výprava za šípkovými keři. Doporučuji trhat sice vyzrálé ale nikoliv již příliš měkké plody, vyzbrojit se rukavicemi a nejlépe přibrat ochotné členy rodiny - najdou-li se ovšem takoví. Plodů je dobré nasbírat alespoň 2 kg.

Po návratu domů začne teprve ta horší část celé přípravy. Musíme šípky připravit na tepelné zpracování. Nejprve je opláchneme a potom máme v podstatě dvě možnosti - obě docela časově náročné. Ta rychlejší předpokládá odstranění stopky, bubáka a případné rozpůlení šípku.

Pokud se ale chceme dobrat opravdu chutné šípkové dobroty, doporučuji obrnit se  trpělivostí a z každého rozpůleného šípku ještě odstranit všechny pecičky i s jemnými chloupky. Jde to pomalu ale výsledný efekt opravdu stojí za námahu.

Ať plody připravíme na marmeládu prvním nebo druhým způsobem, v dalším kroku je hodíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby je přikrývala a vaříme patnáct až třicet minut. Měly by alespoň  trochu změknout. Nepřeháníme to ale, příliš dlouhá doba varu znamená méně cenných látek z ovoce ve vaší šípkové marmeládě.

Změklé ovoce nahrubo rozmixujeme i s vodou (stačí jen pár sekund ). Vzniklou hmotu propasírujeme  co nejpečlivěji. Pokud jsme si vybrali časově náročnější metodu čištění ovoce, po pořádném propasírování by nám měly zůstat jen slupičky a základ šípkové marmelády. Vzniklou hmotu zalijeme malým množstvím vody - jen tak aby se kaše dala rozmíchat a necháme znovu přejít varem. Znovu vše propasírujeme. Celý postup ještě jednou zopakujeme.  A základ na zavařování je hotov.

Nyní nasypeme cukr. Množství není uvedeno, protože záleží od vaší chuti. Stačí poměr přibližně 1:4 (čtvrtina objemu cukru na objem šípků). Uvedeme do varu, stále mícháme a necháme cukr rozpustit.

Ochutnáme a případně podle chuti ještě dosladíme (za stálého míchání).

Odstavíme od ohně a uděláme test, jestli dobře tuhne. Kápneme lžičku šípkové marmelády na studený talíř a vložíme ji na chvíli do lednice, jestli zatuhne a příliš neteče, tak je vše v pořádku. Pokud teče, za stálého míchání vyvaříme ještě trochu tekutiny.

Ještě horké plníme do předem vysterilizovaných sklenic, obrátíme víčkem vzhůru a necháme vychladnout.

Ale jestli se Vám přece jen zdá  celá příprava šípkové marmelády časově náročná - můžete si samozřejmě tento produkt na podzim zakoupit v našem e-shopu.

Přeji dobrou chuť. Hanka


Zpět