Povídání o Chipotle

25.09.2018 19:42


Chipotle (čti čipotle) nebo také chilpotle
 je výraz pocházející z jazyka Nahuatl znamenající uzená chilli paprička.

 Je to vyuzená a vysušená paprička jalapeño, která se používá především v mexické kuchyni a v kuchyních, jež jí jsou
 inspirovány. V jejich chuti se pálivost původních papriček spojuje s uzenou příchutí dýmu.


Jednotlivé odrůdy papriček jalapeño se od sebe liší velikostí a pálivostí. V Mexiku jsou jalapeño známé také jako cuaresmeño nebo gordo.
Až donedávna se uzené papričky chipotle objevovaly převážně na trzích ve středním a jižním Mexiku. Chipotle má pálivost mezi 3000-10 000 Scovilleových jednotek (SHU). Je tak co do pálivosti srovnatelná s francouzskou papričkou Espelette, mexickou Guajillo nebo  maďarskou feferonkou.

Obvyklý postup vypadá tak, že sběrači často procházejí po pozemku, kde se papričky jalapeño pěstují, a sklízejí přitom nezralé zelené papričky, jež jsou určeny pro trh. Na konci vegetačního období papričky přirozeně dozrávají a získávají jasně červenou barvu. Papričky určené k sušení se nechávají na keřících co nejdéle. Když získají temně červenou barvu a ztratí značnou část své vlhkosti, přichází čas jejich sklizně. Poté se sklizená jalapeña převezou do uzavřených udíren,kde je dělníci rozmístí na kovové rošty. Do topeniště
se naskládá dřevo a jeho kouř je pak veden do uzavřeného prostoru udírny. Papričky se vždy po několika hodinách promíchají, aby se lépe proudily. Uzení probíhá po několik dní, dokud se jalapeña nezbaví většiny vlhkosti. Výsledek pak vzhledově poněkud připomíná sušené ovoce.

Z pěti kilogramů papriček jalapeño tak vznikne asi půl kila uzených chipotle

Tolik kamarádka  Wikipedie . Já mohu jen dodat, že výsledek opravdu stojí za všechnu tu námahu.


Zpět