Muchovník - kanadská borůvka

06.10.2017 14:29

Čím dál populárnější skupina krásných keřů a menších stromů. Jsou nejen hezké, ale zároveň užitečné svými jedlými plody, podobnými borůvkám, na nichž si kromě člověka pochutnají i ptáci. Muchovníků je vícero druhů. Nejznámějším a asi nejčastěji pěstovaným je u nás muchovník lamarkův, kterému se také říká "indiánská borůvka". Pochází ze Severní Ameriky, odtud asi to pojmenování. Vzrůstem se liší nejen jednotlivé druhy, ale i odrůdy těchto druhů, které se obvykle množí kvůli chutnějším plodům, nebo zajímavějšímu tvaru koruny.
Každopádně plody všech muchovníků jsou jedlé, ale máme-li omezený prostor na zahradě, vždy se snažíme sehnat ty nejlépe plodící odrůdy. Plod chutná sladce, není tak borůvkově kyselý (na rozdíl třeba  od zimolezu kamčatského). Semínka v plodu při rozkousnutí vydávají příjemnou mandlovou příchuť.

   
Obvykle nám muchovník vyroste jako větší keř nebo menší strom. Na jaře je rostlina obalena krásnými bílými květy, začátkem léta přicházejí na scénu růžové a fialové plody (jen ty tmavé jsou už zralé) a na podzim se můžeme těšit na pestré zbarvení listů.

Odrůdou muchovníku tedy v zahradě rozhodně nic nezkazíme, je to elegantní dřevina. Má rád slunce, snáší i polostín. Na půdu je absolutně nenáročný. Pokud mu dopřejete kompost a mulč nad kořeny, bude více plodit. Nepotřebuje žádný řez.


Máme ho na zahradě teprve čtvrtým rokem ale každý rok se za trochu péče odvděčí stále větší a větší úrodoušťavnatých tmavých bobulí. Jen musíme být o trochu rychlejší než naši ptačí sousedi.

Zpět