Hloh pro krásu i užitek

30.10.2017 11:17


Hloh asi každý z nás, při procházce přírodou lehce pozná. Stromy jsou vysoké okolo deseti metrů, mohou mít ale i podobu velmi rozložitých pichlavých keřů. Protože kromě pěkných plodů i nádherně kvetou, můžeme se v zahradním prostředí setkat i s kultivary prošlechtěnými právě na velikost a atraktivitu květenství. Málokdo už ale tuší, že se  v podstatě jedná o dva naše původní domácí druhy  : hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) a hloh obecný (Crataegus laevigata). Jejich zastoupení v přírodě je skoro stejné, keře jsou si velmi podobné, dobrým rozpoznávacím znakem je počet listových laloků a jejich hloubka - hloh jednosemenný jich má 3-7 a jsou hluboké, u hlohu obecného jsou mělčí a je jich 3-5. Pokud strom zrovna plodí, stačí rozloupnout malvičku, hloh jednosemenný má uvnitř jedno semeno, obecný pak dvě. Působnost a použití obou druhů jsou ale shodné, takže pro naše potřeby nás rozpoznávání jednotlivých druhů trápit nemusí.

Hloh příznivě ovlivňuje činnost srdce a tepen, dokáže rozšiřovat krevní cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie a zlepšovat funkci srdečního svalu. Tyto nenápadné, ale cenné účinky na srdce pravděpodobně souvisí s jeho bohatými zásobami rostlinných sloučenin zvaných flavonoidy, které mají silné antioxidační vlastnosti. Podpůrně má hloh také uklidňující účinek pro lidi trpící nespavostí. Nálev ze sušených květů má velmi příjemnou chuť a vůni.

Plody hlohu, drobné malvičky nazývané hložinky, jsou jedlé syrové, ale obvykle se používají na přípravu rosolů, džemů, sirupů a vína, nebo se přidávají například do brandy. Jsou dužnaté a mají jemnou chuť. Hložinky jsou plné vitamínu C a B, bohaté na cukry, třísloviny, glykosidy, pektiny a karoteny.


 

Na závěr Vám ještě přidám recept na výbornou hlohovou marmeládu:

  • Na kilo hložinek použijeme 0,5 kg cukru nebo medu a 0,5 l vody.

  • Vše vaříme na mírném ohni do změknutí.

  • Potom hmotu prolisujme přes síto, ještě ji podle chuti dosladíme a opět vaříme na mírném ohni, dokud nezrosolovatí.

  • Plníme do nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 90 °C


Zpět